Legújabb ajánlások

2010. októberében az American Heart Association (AHA) és az European Resuscitation Council (ERC), az International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR) két tagja új elsősegélynyújtási irányelveket dolgoztak ki. Ezen módosítások nem változtatják meg drasztikusan az elsősegélynyújtás menetét, csupán néhány módosított ajnánlást nyújtanak számunkra, hogy naprakészek lehessünk.

A leglényegesebb, hogy a mellkas kompresszió – befúvás aránya változatlan, azaz 30:2 !

Az alábbi módosítások születtek:

  • Amikor segítőként megkérünk valakit, hogy hívja a mentőket, emellett kérjünk meg valakit arra is, hogy hozzon Automata Külső Defibrillátort (AKD).
    Ezidáig nem hívtuk fel külön a figyelmet az AKD-re. Ezen változtatás oka, hogy egyre több épületben, közterületen rendelkezésünkre állnak ezen defibrillátorok.
  • Felnőtt mellkasi kompresszió esetén legalább 5 cm-re nyomjuk be a mellkast, legalább 100 ütem/perces sebesség mellett.
    Ezelőtt 4-5 cm volt javasolt 100 ütem/perc sebesség mellett.
  • Csecsemő mellkasi kompresszió esetén kb. 4 cm-re nyomjuk a mellkast, míg gyermek esetén kb. 5-cm-re 100-120 ütem/perc gyakorisággal. A változtatás előtt a mellkas vastagságának kb. 1/3-nyi részéig volt javasolt a nyomás 100 ütem/perc sebességgel. A változás oka, hogy szoros összefüggés van a mellkasi kompresszió mélysége illetve annak hatásfoka közt.
  • Ezidáig nem volt ajánlás arra vonatkozóan, hogy a AKD előkészítése és a mellkasi kompresszió szüneteltetése milyen hatással van. Ennek megfelelően amennyiben legalább két mentő tartózkodik a helyszínen a komprsszió szüneteltetésének minimalizálásának érdekében amíg az egyik mentő előkészíti az AKD-t és felhelyezi a tappancsokat, addig a másik mentő alkalmazza a mellkasi kompressziót.
  • Kezdjük a CPR-t 30 mellkasi kompresszióval, majd tegyük szabaddá a légutakat és alkalmazzunk két befúvást. Amennyiben feltehetően fulladás történt a kompresszió előtt kezdjünk két mentő legzéssel.

A változásokkal illetve bármilyen észrevételével kapcsolatban szóljon hozzá bejegyzésünkhöz.


« « Elsősegély tanfolyam a CorvinbanKözúti életmentés élesben » »

Hozzászólok a bejegyzéshez