Európai irányelvek elsősegélynyújtásra

2005 végén publikálta az ILCOR a Guidelines (Irányelvek) 2005 című documentáció frissítését, melyben szisztematikusan felülvizsgálták az újraélesztésre vonatkozó tudományos irodalmakat. Ezzel egy idõben az amerikai Vöröskereszt és az American Heart Assotiation hasonló tanulmányt adott ki.
Ez a dokumentum hatással van az európai újraélesztési irányelvekre is, ezért most az Európai Újraélesztési Tanács is kiadta az Irányelvek frissített változatát.
A következõ változásokat kell figyelembe venni az Emergency First Response oktatásánál a jövőben:

Vérzés

Többé nem ajánlott a vérzõ seb felemelése. A vérzés kontrollálásához elegendõ a közvetlen nyomás avagy a nyomókötés alkalmazása a sérült felületen, melynek hatékonysága teljesen bizonyított. Nincs elég bizonyíték azonban arra, hogy a nem közvetlen nyomás (páldául a nyomáspontok alkalmazása) és a sérült testrész felemelése hatékonyan csökkentené a vérveszteséget.

Égési sérülés

Hűtsük le az égett felületet amilyen gyorsan csak lehet csapvízzel 15-20 percig, amíg a fájdalom enyhülése érezhetõ nem lesz vagy a mentõszolgálat meg nem érkezik. Habár nincs meggyõzõ bizonyíték arra, hogy meddig kell hűteni az égési sérülést optimálisan, az EFR anyagok korábban minimum 10 percet írtak elõ.
Az útmutatás javasol egy használható módszert az égett terület megállapítására is – ezt fontos tudni, amikor a mentõszolgálatot értesítjük.

A páciens tenyérmérete az ujjakkal együtt jó közelítéssel 1 %-a a teljes testfelületnek.
Ezt a viszonyítást alkalmazva könnyen megállapíthatjuk a sérült felület arányát.


Szív-tüdő újraélesztés (CPR) csak mellkasi kompresszióval » »

Hozzászólok a bejegyzéshez